PROMOVISAN TREĆI BROJ ČASOPŠISA „GLAS MRKOJEVIĆA“

Treći broj časopisa Glas Mrkojevića 28.05.2022. godine ugledao je svijetlo dana na oko 70 stranica na kojima se nalaze izuzetno interesantni tekstovi vezani za život , kulturu i istoriju Mrkojevića.

Tim povodom održana je promocija ovog glasila u Dobroj Vodi  koja je privukla izuzetan broj posjetilaca medju kojima su bili  Fatmir Djeka ministar manjina u Vladi Crne Gore, poslanici Dejan Djurović i Miodrag Lekić koji je bio jedan od govornika, zatim predsjednica Skupštine opštine Bar Milena Božović, Savjetnik predsjednika opštine Bar Asim Andrić, menadžer opštine  Ćazim Alković, izvršna direktorica Atlantskog saveza Crne Gore Azra Karastanović, kao i dva bivša predsjednika opštine Bar Jusuf Kalamperović i Čedo Ratković, predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović, te rukometna legenda Stevo Nikočević.

Pozdravljajući prisutne direktor časopisa mr Alen Pelinković koji je govorio i o portalu www.glasmrkojevica.me kojeg je u prošloj godini posjetilo preko 85.000 posjetilaca i na kome je objavljeno preko 600 tekstova, čime je izvršena osnovna funkcija, a to je da se Mrkojevići kako u zemlji tako i u inostranstvu informišu , edukuju i upoznaju sa svojim krajem ,ali i riješe brojne probleme.

„Ja često volim da se vratm na sami početak Glasa Mrkojevića, rekao je Pelinković, kada se rađala ideja i kada smo razmatrali što i kako . Uglavnom je dominirala doza skepticizma i nekog nesvijesnog otpora da se napravi nešto novo i da se napravi neki ovakav korak. Međutim, okidač koji je bio kod mene presudan je komentar „što će nam ta peča papira?“

Upravo ta rečenica daje odgovor svima nama na mnoge stvari i generalan sistem vrijednosti koji se u velikom obimu ustalio kod nas . Kada god iskoračite da nešto pomjerite unaprijed stiže otpor koji je magičan, jer upravo on govori da ste na pravom putu i da treba ići dalje .

Peča papira će da zapiše kulturu i istoriju ovog kraja koja je svojevrstan dragulj, a sve što se ne zapiše kao da se i nije desilo .Peča papira će konstantno da ukazuje i podsjeća na sve što ne valja, bez problema i bilo kakve rezerve da otvoreno kaže istinu …To smo pokazali u slučaju dva istorijska projekta u Mrkojevićima „fiskulturna sala“ i „put “ …Na sreću svih nas kako iz Mrkojevića tako i Bara, danas su ta dva projekta gotovo dovedena do faze realizacije.“

Predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović ukazao je na značaj ovog lokalnog glasila koji je već i prevazišao granice lokalnog jer se ne čita samo u Mrkojevićima i medju mrkojevićima  , već i u opštini, državi  i van granica Crne Gore.

„Želja nam je da uz Glas Mrkojevića  svi zajedno radimo na projektima koji će donijeti korist ovom kraju i unaprijediti život u njemu.“- rekao je Arabelović.

Predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore , koji je pokrovitelj časopisa, i urednik ove novine Sabrija Vulić ukazao je na činjenicu da se u ovom broju nalazi i jedan tekst na engleskom jeziku, jer je cilj da i mladje generacije koje žive u dijaspori, a ne poznaju dovoljno svoj maternji jezik  počnu da čitaju ovaj časopis. Vulić je iskazao i zadovoljstvo sto se sve više Mrkojevići nacionalno otriježnjuju,i postaje svjesno svoje nacionalne pripadnost zbog čega  u novom sazivu Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore je pet obrazovanih  mladih Mrkojevića: Mirsad Šabazović, inž. Amir Mačkić, dr Esad Kalezić, podpredsjednik Savjeta mr Alen Pelinković i predsjednik Sabrija Vulić.

„ U svim akcijama „Glasa Mrkojevića“ zadovoljni smo činjenicom da nam još uvijek niko ne može prišiti političku pripadnost ,jer sve što radimo radimo u interesu Mrkojevića. Ovaj časopis je naslovni tekst posvetio putu kroz Mrkojeviće za koji je mnogo uradio svojevremeno Damir Rašketić (SDP), sredstva za eksproprijaciju zemljišta je uz veliko zalaganje obezbjedio predsjednik opštine Dušan Raičević (DPS) , da bi sredstva za put  u ovogodišnji budžet ušla zahvaljujući amandmanu koji su podnijeli poslanici DF, Maja Vukićević i Dejan Djurović. To je dokaz da svi moramo da radimo za ovaj predivni kraj pun potencijala , jer samo zajedno, bez predrasuda i sujeta, možemo naprijed“- rekao je Vulić.

Sabrija Vulić je na kraju pročitao poruku poslanice Maje Vukićević koja je napisala: „ Žao mi je što večeras nisam u prilici da budem sa vama. U vremenu kada su sredstva informisanja dominantno postala sredstva dezinformisanja , promocije šunda i kiča „Glas Mrkojevića“ čuva duh mrkojevićkog kraja i našeg Bara, promovišući prave vrijednosti baveći se onim što je vašno i za Mrkojeviće i za naš grad. Od srca vam želim da dugo trajete i da zajedno slavimo svaki novi broj“.

Poslanik Miodrag Lekić, pozdravljajući prisutne podsjetio je da je i on bio jedan od onih koji je u Skupštini glasao za budžet za put kroz Mrkojeviće osjećajući to kao obavezu, jer je i sam Baranin.

„Ja sam rodjen i odrastao u Baru i najveći dio života proveo u ovom gradu u kojem me je uvijek fascinirala raznolikost ovog kraja od Spiča do Mrkojevića. Mrkojeviće karakterise marljivost, mudrost i držanje svog identiteta koji je izuizetno poučan. Jedan krak moje porodice je iz Dobre vode i sjećam se tih mojih silazaka prema Velikom pijesku kada nije bilo ničega. Glas Mrkojevića je izraz jednog novog vremena ,ali je taj glas vječiti , to je glas mudrosti i vrijednosti.  “- rekao je , izmedju ostalog, poslanik Lekić.

Promocija časopisa Glas Mrkojevića ,koji je štampan u 750 primjeraka, započela je minutom šutnje tragično preminulom maslinaru i prijatelju Saidu Čantiću.

Glas Mrkojevića finansiran je sredstvima  Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinski prava Crne Gore , pod pokroviteljstvom Saavjeta Muslimanskog naroda Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *