NVU Jadranski horizonti: Evropske integracije ključne za razvoj i napredak Crne Gore, akcenat na mladima

U prošli četvrtak održana je, druga po redu radionica u sklopu projekta „Evropske integracije kroz osnaženo građansko društvo“, kojeg realizuje NVU „Jadranski horizonti“ u saradnji sa evropskom Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO) a koji je podržan od strane Opštine Bar. Konferencijska sala hotela Princess u Baru je bila puna do zadnjeg mjesta, a učesnici radionice su bili učenici Gimnazije “Niko Rolović” i Srednje ekonomsko-ugostiteljska škole Bar.

Na samom početku prisutnima se obratio koordinator projekta, Alen Pelinković. U svom uvodnom obraćanju Pelinković je predstavio aktivnosti koje je obuhvatio ovaj projekat kao i programsku orjentaciju NVU Jadranski horizonti. Posebno se zahvalio Opštini Bar koja je po drugi put prepoznala značaj ovakvog jednog projekta za širu društvenu zajednicu, prof. Neli Dabanović i  prof. Neđeljku Necku Đuroviću na animiranju učenika kao i Srednjoj ekonomsko-ugostiteljska školi koja je ustupila prostor za pojedine radionice.

G. Edin Koljenović, šef RYCO lokalne kancelarije u Crnoj Gori, je istakao istorijsku perspektivu i ideološku pozadinu nastanka Evropske unije kao najznačajnijeg projekta koji je očuvao mir u okviru granica Unije više od 70 godina. Takođe, je stavio akcenat na napore i kontinuiran trud koji je uložen u pravcu integracija na Evropskom kontinentu koji su rezultirali brojnim benefitima za građane Unije, poput slobode kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga, uspostavljanja zajedničkog tržišta, itd.

 U svijetlu politike proširenja, istakao je značaj integracija u pogledu doprinosa demokratskom razvoju i poštovanju osnovnih vrijednosti na kojima počiva Unija, kao glavnom preduslovu razvoja i napretka u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana.

 U završnom dijelu svog izlaganja g. Koljenović se osvrnuo na konkretne benefite procesa integracija i primjere dobre prakse. Regionalna kancelarija za saradnju mladih je upravo jedan od takvih primjera, nastala po uzoru na Francusko-Njemačku kancelariju za saradnju mladih koja je snažno doprinijela procesu izgradnje mira i pomirenja.

Gđa. Bojana Lalatović, progmska savjetnica u RYCO lokalnoj kancelariji u Crnoj Gori je predstavila istorijat razvoja institucija Evropske unije, njihove karakteristike i nadležnosti. U nastavku je istakla ključne aspekte politike proširenja kao najznačajniji spoljne politike Evropske Unije, kao i značaja procesa Evropskih integracija za izgradnju i jačanje demokratskih kapaciteta i praksi država i društava obuhvaćenih ovim procesom.

U drugom dijelu diskusije osvrnula se na prilike koje su dostupne mladim ljudima u okviru projekata i programa podrške dostupne kroz fondove EU, sa posebnim akcentom na ERASMUS+ program. 

Kompletnu radionicu je sa svojim učenicima ispratio i prof. Neđeljko Necko Đurović.

U nastavku video materjal za sve one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju prošloj radionici:

https://www.youtube.com/watch?v=MTQ5_-z-Qdo

https://www.youtube.com/watch?v=MTQ5_-z-Qdo

U okviru ovog projekta predviđena je još jedna radionica koja će se održati u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljska školi na temu “Medijska pismenost, prakse i iskustva u EU”. Radionica će se održati u srijedu 25.12.2023. godine u periodu od 13.00 – 14.00 h. Svi zainteresovani učesnici su u obavezi da se prijave i registruju na email jadranski.horizonti@gmail.com .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *