„Glas Mrkojevića“ promovisan u Čikagu

Četvrti broj časopisa Glas Mrkojevića doživio je svoju međunarodnu promociju. Naime, u klubu Rumija u Čikagu u prisustvu brojnih predstavnika naše dijaspore predstavljeno je novo izdanje ovog magazina.

Ispred Glasa Mrkojevića domaćinima su se obratili Alen Pelinković direktor časopisa i urednik Sabrija Vulić. Otvarajući promociju goste i prisutne pozdravio je predsjednik Kulturnog centra „Rumija“ Demir Dabezić kazavši kako su Pelinković i Vulić prije par godina došli na sjajnu ideju da pokrenu Glas Mrkojevića. Dabezić je istakao da je na naslovnoj strani časopisa fotografija Kulturnog centra Rumija i zbog toga se zahvalio gostima i poželio uspješan rad.

Alen Pelinković , je istakao da kroz Glas Mrkojevića je bila želja da promovišemo istoriju , kulturu ali i aktuelna dešavanja vezana za Mrkojeviće.

 „ Na samom početku bilo je sumnje da to neće biti toliko ozbiuljan projkeat, ali već kada je izašao prvi broj 2019.g.  od 1000 časopisa nije ostao niti jedan jer je interesovanje bilo veliko, a zbog činjenice da novinu finansira Fonda za manjine Crne Gore uz svesrdnu podršku nacionalnog Savjeta Muslimana Crne Gore besplatan je za svakog čitaoca. Slušamo naše čitaoce i trudimo se da ispratimo naše uspješne ljude kako u zemlji tako i u dijaspori. Želimo da zabilježimo unikatnu istoriju našeg kraja i da to ostavimo budućim generacija, a obzirom da se časopis čuva u nacionalnoj biblioteci Crne Gore za ko zna koliko vjekova neko će moći da se bavi istorijom našeg kraja. Istovremeno pratimo i aktuelna dešavanja , ali i kritikujemo da bi neke stvari krenule naprijed. Cilj nam je da svi Mrkojevići i prijatelji našeg kraja budu informisani ili putem časopisa ili putem portala www.glasmrkojevica.me , tako da mi u stvari imamo dva nezavisna medija“ – zaključio je Pelinković.

Urednik časopisa Sabrija Vulić zahvalio se na brojnoj posjeti. Želja nam je da sačuvamo neke lijepe stvari o Mrkojevićima i da Mrkojevići imaju svoj medij i da se kroz Glas Mrkojevića čuje glas iz Mrkojevića pa smo tako stigli i do četvrtog broja. Vulić je potom predstavio sadržaj časopisa koji je izašao na 90 strana, a među intervjuima nalaze se i razgovori sa nekoliko uspješnih ljudi iz naše dijaspore što će biti i u narednim brojevima.

„Vraćanje Mrkojevićima je na neki način obaveza svih Mrkojevića. Tako je i ovaj časopis da se vraćamo Mrkojevićima ali i da sačuvamo od zaborava ono što se može sačuvati, jer nema zapisa nema dokumenata sa kojima se može raspolagati. Vulić se osvrnuo na jedan od uvodnih tekstova, a to su prošlogodišnji protesti za put kroz Mrkojeviće kroz koji je zapisano što se sve dešavalo tokom javno iznijetog nezadovoljstva mještana ovog kraja zbog puta .

Vulić se, kao predsjednik nacionalnog Savjeta Muslimana Crne Gore, osvrnuo i na nacionalni status stanovnika Mrkojevića koji se većinski nacionalno izjašnjavaju kao etnički  Muslimani  gdje često postoje nejasnoće kod stanovnika kako da se nacionalno izjasne pojašnjavajući da oni koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani su gradjani kojima je Crna Gora matična država, jezik crnogorski vjera Islam.

Vulić je istakao značaj da dijaspora pomogne da se izučava istorija Mrkojevića i da se sačuva od zaborava.

Na samom skupu prisutnima se obratila Selena Seferović, edukatar i kulturna aktivistkinja koja je  čestitala na kvalitetu časopisa, izrazivši zadovoljstvo pored intervjua i istorije časopisa fotografijama kvalitetnih likovnih radova učenika Osnovne škole iz Mrkojevića.

Tokom boravka u Čikagu Pelinković i Vulić imali su brojne susreti sa predstavnicima naše dijaspore.

Potpredsjednik nacionalnog Savjeta Muslimana Crne Gore Alen Pelinković boravio je i u Njujorku gdje je posjetio Generalni konzulat naše zemlje  i susreo se sa konzulom Amerom Cikotićem i Majom Vasiljević vicekonzulkom kojima je predao brojeve Glasa Mrkojevića i upoznao ih sa aktivnostima kako Glasa Mrkojevića tako i sa angažovanjima u Savjetu Muslimana Crne Gore.

Kompletnu promociju iz Čikaga možete pogledati na linku:

Promocija Glasa Mrkojevića je održana i u Mrkojevićima, a video zapis sa ove manifestacije možete pogledati na linku:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *